Metoden bygger på att byggnader energironderas minst 2 gånger per år för att säkerställa att byggnadens befintliga installationer inom värme, kyla- och ventilation används så energieffektivt som är möjligt.
Med QWTOOL guidas användaren av hjälpfunktioner genom de olika momenten i arbetsmetoden.
Temperaturer i anläggningen läses av eller mäts med handinstrument och driftstatus anges.
Energironderingen kan göras i mobil enhet, läsplatta eller bärbar dator.
Teckna QWTOOL abonnemang
Registrera byggnadsdata
Energirondera
Optimera inställningsvärden & åtgärda funktionsfel
QWTOOL skapar rapport
Räkneexempel
Ekonomiskt värde
Medelstor kommersiell byggnad som sänker energianvändningen med 10% jämfört med basåret.
Pris för abonnemang för 1 medelstor kommersiell byggnad på 2 445 kvm
Genomsnittlig energikostnad för byggnad
Möjlig kostnadsbesparing med verktyget
Optimeringsförslag i syfte att sänka energianvändningen och förbättra den upplevda inomhuskomforten presenteras i QWTOOL som funktion av inlagda värden av användaren.
Denna del av arbetet går ut på att optimera driftinställningar i byggnadens styr- och reglersystem. För identifierad besparingspotential och utförda optimeringar kvantifieras energibesparingen (KWh).
Funktionskontroller i QWTOOL presenterar identifierade fel och brister som orsakar onödig energianvändning.
Denna del av arbetet går ut på att byggnadens optimala energiprestanda återställs och kvalitetssäkras. För upptäckta och avhjälpta fel kvantifieras energibesparingen (KWh).
Det systematiska energiarbetet kvalitetssäkras genom att följa en given arbetsprocedur
Hjälpverktyget gör att arbetsmetoden blir lättare att utföra och därmed enklare att tillsätta resurser för
Arbetsmetoden med QWTOOL är skalbar
Delning och dokumentering av data säkerställs med lagring i molnfunktion
Fastighetsförvaltningen får stöd till driftuppföljning genom tydliga rapporter som dokumenterar anläggningens status och resultatet av det systematiska energiarbetet
Arbetet med att prioritera åtgärder förenklas genom att funktionsmeddelandena är beskrivna i klartext tillsammans med kvantifierad energibesparing
Energibesparing i spannet 5 – 20 % för el och värme är vanligt att realisera i ett fastighetsbestånd.
Återbetalningstid för abonnemangskostnaden är vanligtvis kortare än 2 månader.
Ett resultat av systematiskt energiarbete är att driftnettot ökar- man får ett bättre ekonomiskt resultat och fastigheternas värde ökar
Verktyget är intuitivt och innehåller hjälpfunktioner i form av vägledande text & bild
Teknisk mailsupport är tillgänglig från QWTOOL´s certifierade energiexpert
Det finns hög tilltro till att byggnadens energisystem förblir effektivt genom att avvikelser i energianvändningen fångas upp av styr- och reglersystem. Det är dock inte vanligt att byggnader har så sofistikerade system att de klarar den uppgiften.
Energitekniska system behöver kontrolleras, dessa system består utav många tekniska komponenter som slits och går sönder över tid.
Erfarenheten visar också på att det kan förekomma brister i de tekniska systemen som inte uppmärksammades vid installationsskedet. Dessa funktionsfel missas på grund av bristande besiktning eller att besiktningen inte tillämpade driftprov.
Styr & reglersystem har många olika inställningsmöjligheter, dessa inställningar behöver ses över regelbundet och anpassas för rådande verksamhet och årstid.
Vedertagna beräkningsmetoder med faktiska mätetal används i QWTOOL för att erhålla kvantifierade beräkningsresultat. Där faktiska data som ingår i beräkningar saknas kan användaren i vissa fall välja schablonvärde som QWTOOL föreslår.
Användaren anger energistatistik för byggnaden.
Där uppgift om energistatistik saknas kan användaren välja schablonvärden.
Schablonvärden för energianvändning kommer baseras på uppgift om byggnadens geografiska placering, byggnadsyta, nybyggnadsår, verksamhet i byggnad och typ av värmesystem. Schablonvärden för energianvändning är hämtade från Energimyndigheten.
I beräkningar där schablonvärden används så ökar risken för att det kvantifierade beräkningsresultatet avviker från det verkliga utfallet.
Med kvantifierade beräkningsresultat menas i denna kontext att, med siffror beskriva en rimlig storlek på hur stort ett funktionsfel är- eller hur stor påverkan en driftoptimering har, enheten på storlek uttrycks antingen i kilowattimmar (kWh) eller i belopp (SEK).
Fastighetens tekniska system skiljer sig åt i sina driftfall beroende på om det råder vinter eller sommar klimat ute.
För att säkerställa att de tekniska systemen jobbar energieffektivt över hela året så behöver energirondering utföras både under vinter- och sommarsäsong.
Funktioner i QWTOOL anpassas efter om man väljer vinter eller sommar rondering.
Vinter rondering kan utföras då byggnadens värmesystem är aktiverat.
Detta inträffar vanligen vid ≤15°C.
Om byggnadens ventilationsanläggning är ett *FTX system med energiåtervinning så skall dessutom återvinningen vara 100% belastad vid ronderingen, vid denna driftpunkten börjar eftervärmningsbatteriet aktiveras. Detta inträffar vanligast då utomhustemperaturen är mellan +12 och -5°C eller lägre.
Sommar rondering kan utföras då byggnadens värmesystem vanligtvis inte är aktivt. Om byggnaden har någon form av system för komfortkyla så är det systemet i aktiverat. Detta inträffar vanligast vid ≥18°C .
*FTX system är ett ventilationssystem med mekanisk till- & frånluft där värme i frånluften återvinns till tilluftssidan.
Direkta energibesparingar i spannet 5 – 20 % för el och värme är vanligt att realisera i ett
Fastighetsbestånd om upptäckta funktionsfel åtgärdas och föreslagna driftoptimeringar utförs. Nivån på energibesparingarna är ett erfarenhetsvärde från 10 års arbete
med arbetsmetoden i kommersiella och offentliga lokaler.
Med QWTOOL så är det möjligt att sänka en byggnads energianvändning ner till den nivån som motsvarar byggnadens projekterade energiprestanda och bibehålla energianvändningen på denna optimala nivån.
Om en byggnad redan har en optimerad energianvändning så kommer QWTOOL inte sänka byggnadens energiprestanda ytterligare, i de fallen blir energibesparingen 0%. Däremot så kan man säkerställa att den optimala energianvändningen bibehålls.
Byggnader med allvarligare brister i de tekniska systemen kan ha besparingspotential som överstiger 20%.
Avläsning av temperaturer kan göras med anläggningens elektroniska eller analoga givare om dessa är placerade enligt schematisk beskrivningen som anges i QWTOOL.
Där det saknas fasta givare eller där fasta givare har tvivelaktiga mätvärden kontrollmäts mätvärdet med handinstrument. Utomhusgivare bör alltid kontrolleras mot handinstrument.
Avläsning med handinstrument kan göras med anliggningsgivare, IR- termometer eller IR- värmekamera. För mätning av lufttemperatur i lokaler, utomhus, i ventilationskanaler och i ventilationsaggregat rekommenderas att använda handinstrument med trådgivare.
Det finns handinstrument som kan kombinera de olika förekommande mätmetoderna. IR- termometer med trådgivare är en bra kombination för arbete med energirondering.
För mätning med IR- termometer på blanka ytor rekommenderas att använda emissionstejp eller matt maskeringstejp på mätpunkten eftersom blanka ytor ger felaktiga mätvärden.
Ja, det fungerar att genomföra energironderingen. Man kan mata in uppgifter i energironderingen och QWTOOL kommer att returnera funktionsmeddelanden & beräkningsresultat.
Ja, klicka på Support och fyll i önskemål om personlig demonstration.